[17-12-2012]

Optimale bereikbaarheid huisartsenpraktijken, hoe?

Er is veel over te doen: de slechte bereikbaarheid van huisartspraktijken.

''Slechts 60 procent van de mensen die de huisarts belt, krijgt bij de eerste belpoging contact''

''Ruim 30 procent van de ondervraagden zegt dat het een probleem is om de huisartsenpraktijk te bereiken''

''Patiƫnt in gevaar door slechte bereikbaarheid huisarts''

''Een spoedoproep wordt door een kwart van de 4400 huisartsenpraktijken niet binnen de norm van 30 seconden beantwoord''

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hanteert als uitgangspunt dat niet-spoedoproepen binnen twee minuten moeten worden beantwoord. Bij spoedoproepen is dit 30 seconden. De IGZ stelt nu dat binnen 2 maanden de zaken op orde moet zijn omdat er anders boetes worden uitgedeeld van 2000 euro per week die kunnen oplopen tot 30.000 euro.

Een optimale bereikbaarheid van een huisartsenpraktijk begint met een goed functionerende en betrouwbare telefooncentrale. Daarnaast is het belangrijk hoe een telefooncentrale is 'ingericht'. Zo kunt u bijvoorbeeld bellers de mogelijkheid bieden te kiezen uit een keuzemenu waardoor de optie 'spoed' altijd bereikbaar is. Spoedoproepen krijgen ten alle tijde voorrang ten opzichte van normale oproepen. De assistente ziet en hoort het verschil tussen ''spoed' en ''normaal''. Om te zorgen voor een hogere telefonische beschikbaarheid van de assistente is het mogelijkheid om een speciale receptenlijn in te richten. Recepten kunnen worden ingesproken en op elk gewenst moment (bijvoorbeeld buiten piekuren) uitgeluisterd worden.  

Zo zijn er tal van mogelijkheden om met de juiste apparatuur en inrichting uw praktijk goed bereikbaar te maken volgens de eisen die IGZ stelt. Telecom Services heeft veel ervaring met het inrichten van een optimale telefonie voorziening van huisartsenpraktijken. Hiervoor gebruikt zij Siemens, Mitel en Televantage telefooncentrales.

Lees ook het stuk LHV gaat 'trage' huisartsen extra ondersteunen.

Enkele referenties: Centrale Huisartsendienst Drenthe, De Oostkaap Amsterdam, Thurkow/Link Mijdrecht, Van de Vecht Enschede, De Heer Almelo, Meereboer/De Jonge Markelo, De Leau Amsterdam, Systole Losser, Comsa Enschede

Voor meer informatie of een vrijblijvend advies, neem contact met ons op.